Outdoor Living / Enniskerry

Irish Gardens

Period: Dec 2019 - Dec 2019

Client: Halford

The brief for this project was to maximise space for the client’s young family in a garden that has a significantly upward slope.

Following the design process, the first build challenge was to excavate 300 tonnes of soil and to ensure that what remained was sufficiently retained to avoid a soil slump, which had happened to the client’s neighbour.

After the large-scale excavation of the site, the next step was to build foundations for walls. As a hillside property with difficult site access, all hardcore had to come in through the neighbour’s garden.

Building progressed with an elevated and covered seating-area being created to look down onto a laid patio of Egyptian limestone. A bespoke concrete table was also created and positioned as an outdoor centrepiece.

Lighting and planting were added to complete the design, which included verbena, hydrangeas, presicaria creeper, geranium rozanne, agapanthus and an acer disectum (maple tree), which was salvaged at the beginning of the project was nursed back to full glory (see before image below).